Kuveyt Türk Lonca Girişimcilik Merkezi 7. Dönem Demoday etkinliği
Kuveyt Türk Strateji ve İnovasyon Grup Müdürü ve Lonca Girişimcilik Merkezi Yönetim Komitesi Üyesi Dr. Selman Ortaköy: "Dijital dönüşüm bankalarda, finans sektöründe devrim yaparak iş yapış şekillerini değiştirdi" "Konvansiyonel oyuncular, artık tek başlarına ekosistem oyuncusu olarak partner ve paydaşlarla beraber start up'larla daha fazla yol yürüyor"
Kuveyt Türk Strateji ve İnovasyon Grup Müdürü ve Lonca Girişimcilik Merkezi Yönetim Komitesi Üyesi Dr. Selman Ortaköy, dijital dönüşümün bankalarda ve finans sektöründe devrim yaparak iş yapış şekillerini değiştirdiğini söyledi.
Kuveyt Türk'ün düzenlediği Kuveyt Türk Lonca Girişimcilik Merkezi 7. Dönem Demoday etkinliğinde konuşan Ortaköy, Lonca Girişimcilik Merkezi'ni 2017 yılında kurduklarını hatırlattı.
Dijital dönüşümün bankalarda, finans sektöründe devrim yaparak iş modellerinde iş yapış şekillerini değiştirdiğini ifade eden Ortaköy, şunları kaydetti:
Konvansiyonel oyuncular, artık tek başlarına ekosistem oyuncusu olarak partner ve paydaşlarla beraber start-up'larla daha fazla yol yürüyor. Bu şekilde çalışma alanlarını çeşitlendiriyorlar. Ürün ve hizmetlerinde teknolojiyi en iyi kullanan start-up'larla zenginleşiyorlar. Aslında karşılıklı bir süreç. Biz de bu vizyonla 2017 yılında Lonca Girişimcilik Merkezi'ni kurduk. Bugün de 7. Dönem Demoday mezuniyet gününü yapıyoruz. Her dönem 10 start-up'ı misafir ediyoruz. Bugün itibarıyla 70 start up'a destek vermiş bulunmaktayız.
- Son 3 yılda girişimlere toplam 2,5 milyon TL nakit hibe desteği verildi
Verilen bilgiye göre, Kuveyt Türk, Lonca Girişimcilik Merkezi aracılığıyla teknoloji odaklı ve ölçeklenebilir iş fikirlerine sahip girişimcilerin, proje fikirlerini sürdürülebilir bir modelle ticari faaliyete dönüştürmelerine destek oluyor.
Lonca'ya kabul edilen girişimcilere sağlanan desteklerle her şeyden önce girişimcilerin işlerine odaklanma sürecine katkıda bulunuluyor. Lonca Girişimcilik Merkezi, kısa bir sürede Türkiye'nin etkin kuluçka merkezleri ve girişim hızlandırma programları arasına girmeyi başardı.
7 dönem içerisinde toplamda 2 binin üzerinde başvuru alındı. FinTech ve genel kategorilerinde her dönem yüzlerce başvurunun alındığı Lonca'da jüri üyeleri, girişimin geniş bir pazar büyüklüğüne hitap etmesi, bir gelir ya da fayda modelinin olması gibi birçok kriteri göz önünde bulundurarak değerlendirme yapıyor.
Bugüne kadar 3 farklı ülkeden ve 9 farklı şehirden programa katılan 80 girişime ev sahipliği yapıldı. Şu ana kadar toplam 73 girişim, Lonca'dan mezun olmaya hak kazandı.
Son 3 yılda 2019'dan itibaren girişimlere toplam 2,5 milyon TL nakit hibe desteği verildi. Bu amaçla girişimcilere hem ürün geliştirme süreçlerinde hem de acil masraflarında kullanabilecekleri 50 bin TL'ye kadar nakit hibe desteği sağlanıyor. Bu destekten dolayı ise herhangi bir hisse ya da opsiyon alınmıyor. Cihaz geliştiren startup'lara ise 15 bin TL AR-GE desteği sağlanıyor.
Dijital ortamda yürütülen ve kamp şeklinde organize edilen eğitimlerin de eklendiği 7'nci dönem hızlandırma programı kapsamında girişimcilere, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılma imkanı, 10 bin dolarlık sanal sunucu imkanı, alanında uzman kişilerden mentorluk ve danışmanlık desteği ile pazarlama ve tanıtım desteği sunuldu.
2018 yılında KT Portföy tarafından Teknogirişim Fonu kuruldu. Bu fon aracılığıyla farklı sektörlerde teknolojiyi etkin kullanarak, inovatif ürün ve hizmet sunan 7 şirkete yatırım yaparak katma değer ve nitelikli istihdam sağlama potansiyeli yüksek teşebbüslere destek olundu.
Geçmiş dönem mezunlarından 2 girişime Kuveyt Türk'ün yatırımcısı olduğu Teknogirişim GSYF üzerinden yatırım yapıldı.
Lonca mezunu girişimler, bugüne kadar farklı yatırımcılardan toplamda 3 milyon dolar tutarında yatırım aldı. Lonca Girişimcilik Merkezi'nde bu dönem verilen eğitim ve hibe destekleri için geçen dönemlere göre farklı bir süreç izleniyor.
Yeni sistemde, eğitim ve hibe destekleri Ön Kuluçka, Kuluçka ve ScaleUp olmak üzere 3 aşamadan oluşuyor.
Lonca Girişimcilik Merkezi'nde bu yıl ilk kez uygulanan Ön Kuluçka programıyla 19 girişim programda yer almaya hak kazandı. Ön Kuluçka aşaması sonunda toplam 13 girişim Kuluçka aşamasına geçmeye hak kazanarak yaklaşık 6 ay süren kapsamlı bir hızlandırma desteği aldı. Yoğun eğitimlerin verildiği bu dönemde girişimcilere mentorluk, pazarlama desteği, bulut ve özel API desteği gibi imkanlar da sunuldu. Programın son aşaması olan Lonca ScaleUp kısmında ise girişimlere büyüme, satış, şirketleşme, hukuk ve yatırım odaklı özel destekler verilecek.